Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author

Dakky
    Participant

Diablo serijal je Akcijski RPG (Role Playing Game), rekao bih čak i prvi tog žanra, bar što se tiče modernih igara. Cilj igre je napraviti svog lika – charactera koji ima najbolje stvari – iteme, dobro raspoređene vještine – skillove i dobro raspoređene poene u četiri moguće opcije – Stat-ova: Snagu – Strenght, Spretnost – Dexterity, Vitalnost – Vitality i Energiju – Energy. Dakle, radi se o sinergiji mogućnosti, kojih je (bilo) bezbroj. Itemi se skupljaju iskljucivo ubijanjem “monstera”, odnosno cudovista koja su izasla u “mortal realm”, ravno iz pakla.

Diablo 2 izašao je davne 2000. godine i ja sam ga otkrio “tek” 2001. kad je izašla ekspanzija zvana Lord of Destruction. Od prijatelja sam nabavio oba CD-keya, koja su bila potrebna za igrati online, na Battle.netu, i prvi put se spojio online, još preko 56k modema.

Igranje u multiplayeru bez pretjerane komunikacije pretvorilo se u društvenu mrežu. Nakon par mjeseci imao sam 10-tak “prijatelja”, s kojima sam dijelio stvari, pomagao im prijeći neki zadatak (quest) ili smo jednostavno zajedno ubijali monstere. Druženje je trajalo do cca 6. mjeseca 2003, kada sam otkrio AA2. Iako takve igre ne mogu dosaditi, radilo se o gaženju vremena, kao što je vrijeme nažalost pregazilo i AA2.

Diablo 3 je najavljen vec cca 2003. Ozbiljna izrada je krenula tek 2008, nakon sto se raspao Blizzard North, koji je napravio Diabla 2.

Pred vise od 4 mjeseca krenula je closed beta. Kljuc nisam nikad dobio iako sam se prijavio na bezbroj stranica.

Napravio sam preorder, računajući da će igra biti predobra kao što je bio Diablo 2.

Prošli mjesec otvorili su betu za jedan vikend, recimo stress test na servere. Nakon odigranih 10-tak sati u tom vikendu, imao sam gorak okus u ustima. Ništa novo, čitao sam o izmjenama u odnosu na Diablo 2 već prije, ali beta me stvarno razočarala. U nastavku opširnije.

I tako, došao je 15.05. !!!

U pola noći sam dobio aktivaciju igre, probao sam se spojiti – kad tamo – još jedno razočarenje. Idioti iz Blizzarda nisu osigurali dovoljno kapaciteta za pokušaj simultanog spajanja 5 milijuna ljudi. Dobro, ali trebali su to očekivati! Koja korist od preordera kad igru možeš igrat tek 2 dana nakon izlaska, kad se load unormali! Pa onda sam je mogao kupiti i u dućanu…..

I tako prošla 24 sata, i tek onda se uspio spojiti na server!

Nema više ručnog raspodjeljivanja Statova- sve je automatski. Blizzard je odredio koliko punata ćete staviti u strenght, dexterity, vitality, energy, i to se događa automatski, prilikom dobivanja levela. Skillovi – više ne možete napraviti “lošeg” lika zbog krivog izbora skillova, jer je promijenjen sistem. Sada se sa svakim levelom “otključava” po jedan skill ili jedna njegova nadogradnja – Skill Runa, i svi likovi će na maksimalnom levelu 60 izgledati jednako. Nema vise customizacije likova.

I bez obzira na to sve sto sam znao i prije, i u beti, rekoh sebi ajmo probati. Igra je pravo oduševljenje, i bez obzira na sve negativne strane koje su bile odlike masovno popularnog Diabla 2, trojka ima više draži i veći ju je gušt igrati od dvojke (pripisujem ovo zastarjelosti Dvojke)

Iako bi Diablu 2 i danas dao ocjenu 9/10, Diablu 3 bi dao lošiju ocjenu upravo zbog retardiranog upravljanja sa statistikama lika, igra je napravljena da je i djeca mogu igrati, sve je pojednostavljeno i nema customizacije, ali kad provedes 2 godine uz drugi dio, 8 sati dnevno, ne mozes ne igrati treci.

A da ne pricam o “replay-abilityu”, u Diablu 2, kad bi krivo stavio neki skill, morao bi od nule graditi lika, a ovdje svi imaju sve.

Totalno bezveze.

A onda opet, to je Diablo i moram ga igrati i ovih prvih 20-tak sati igre u full verziji me oduševilo makar mi još uvijek smeta to što ne mogu napraviti lika kako ja hoću.

7/10

Dakky
    Participant

Sorry zbog formattinga, pisao sam u notepadu, kako mi je dolazilo iz glave 🙂

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • The forum ‘Opcenito – Main’ is closed to new topics and replies.