Buduci da je Moby samo natuknuo, i s obzirom da ne mogu stavljati vijesti na pocetnu stranicu, slijedi kratka recenzija igre zvane…
Uvod
Fascinacija samom cinjenicom da postoji igra koja sebe naziva MMO-om (Massively multiplayer online game), a da u glavnoj ulozi nije covjeculjak, patuljak, lik, beลกtija ili zmaj, me potaknula da ju probam odigrati, pod svaku cijenu.
Uvod #2
World of Tanks je MMO(RPG) igra u kojoj vodite tenk na bojnom polju. Vas tenk moze biti pod Ruskom ili Njemackom zastavom. Obje strane imaju podjednake i balansirane tenkove. Tenkovi se mogu poboljsavati i istrazivati, tako da su svi elementi Role Playing igre su prisutni.
Igru zapocinjete sa jednim tenkom, sa svake strane, tako da ih imate ukupno dva.
Gadjenje
Kao sto sam vec naveo u chatboxu, sama cinjenica da igra ima nekakvu in-game valutu koja se placa, u ovom slucaju zlato, koje dobivate besplatno 1 na dan, ili cete u buducnosti moci kupiti zlato direktno od developera, za par dolara, mi se gadi.
Situacija je takva, da ako zelite dobivati 75% vise experienca (iskustva) morate platiti nekih 10.000 zlata. Dakle bez “premium membershipa” i bez trosenja novaca, moci cete to za nekih 30 godina. O samom iskustvu vise u sljedecem dijelu.
Na prvi pogled, igra mi djeluje kao losa kopija kineske kopije WoW-a – igre zvane – Silk Road
Zabava
Dakle, bez obzira sto imam predrasude prema developerima koji se prave fini i kao besplatno izdaju igru, a onda naplacuju bolja oruzja ili druge in-game stvari s pravom lovom, moram reci da je igra ZABAVNA.
Igra nazalost nema tutorial, ali ima F1 key u igri, u kojem je nacrtano sto treba stisnuti da bi se ugodno zabavili. Cim joinate igru, joinate i General chat, na kojem mozete pitati sva svoja pitanja i zasigurno dobiti odgovor.
Samo igranje se svodi na standardne tipke W,S,A,D za kretanje, i misa za upravljanje nisanom topa.
Isprva, igra je veoma frustrirajuca, jer vas gadjaju od nekuda, nemate pojma di su, postoji artiljerija koja vas gadja iz daleka, a vi ste izgubljeni. Nakon pola sata igre pocne se shvacati sta i zasto, kako stvari funkcioniraju i koju ulogu ima experience (iskustvo).
Iskustvo
Nakon svake bitke, bila ona zavrsena pobjedom ili porazom, dobivate iskustvo, tj. poene koje mozete “potrositi” za nadogradjivanje tenka, tj. istrazivanje novih tehnologija koje poslje mozete ugraditi na tenk. Da bi ih ugradili na tenk, morate jos platiti odredjen iznos kredita, koje takodjer dobivate na kraju runde. Vise stvari se boduje, npr. cuvanje vlastitog teritorija, istrazivanje mape, unistavanje drugih tenkova, pa cak i puko prezivljavanje.
Za kraj
Igra ima nesto sto druge nemaju. Mogucnost izlaska iz borbenog polja cim je vas tenk unisten – cim vas uniste, nema respawna, nema sljedece runde, nego se mora zapoceti nova borba. No, dok ne zavrsi prosla borba, ne mozete krenuti u novu. Tu dolazimo do one cinjenice da imate i na samom pocetku DVA tenka.
Dakle, igrate s jednim, uniste vas, izadjete sa borbenog polja, uzmete drugi tenk, igrate sljedecu partiju, u medjuvremenu prva zavrsi, i kad vam uniste drugi, opet mozete igrati s prvim. Tako se ne gubi na vremenu i nema pretjeranog cekanja izmedju partija.
Tehnicka strana
Serveri su ocito u Europi s obzirom na ping 50-60ms pri 32 igraca. Laga nema ili ga je jako malo, a povremeno stuckanje mozete zahvaliti svom racunalu. Igra radi u 50-60 fps-a pri 1680×1050, very high postavke grafike, na mom stroju.
S obzirom da je jos uvijek u BETA fazi, razumljivo je da se srusi jednom u sat vremena, stoga pripremite zivce ako ju mislite zaigrati. Dobro bi mi doslo drustvo.
Igra je jos uvijek u zatvorenoj beti, sto znaci da morate ispuniti prijavnicu za igranje, koju mozete naci OVDJE
Meni su poslali kljuc za registraciju tek nakon par dana, tako da ne ocekujete mail odmah.